Kansalaisaloite jumalanpilkkalain kumoamiseksi

Uusin päivitys 16.11.2019: Aloite sai alle 5000 allekirjoitusta

15.5.2019: Aloite avattu

Uudella kansalaisaloitteella pyritään kumoamaan ns. jumalanpilkkalaki eli uskonrauhan rikkominen -nimikkeen ensimmäinen tekotapa.

Perustelujen mukaan laki rajoittaa sananvapautta, ja mainitsemalla isolla kirjoitetun 'Jumalan' myös asettaa eri uskonnot eriarvoiseen asemaan. Lisäksi perustelussa viitataan ulkoimailla erityisesti kristittyihin kohdistuviin vainoihin, joiden perusteena käytetään myös paikallisia jumalanpilkkalakeja. Aloitteen mukaan Suomi ei voi kunnolla puuttua tähän niin pitkään kuin vastaava säädös on omassa laissamme.

Voit allekirjoittaa aloitteen tästä.

Taustaa

Jumalanpilkkalaki vaikutti muuttuneen kuolleeksi pykäläksi laissa 80-90 -luvuilla, ja sen kumoamistakin pidettiin mahdollisena 1990-luvun lopussa. Hallitus kuitenkin esitti lain säilymistä niin muutettuna, että 'Jumala' isolla kirjaimella olisi poistettu, ja eduskunta päätti vielä palauttaa lain entiselleen. Ks. myös vanhempaa historiaa uskontorikoksista.

2000-luvulla lakia on sovellettu muutamia kertoja. "Puhtaita" tuomioita ei ole käytännössä nähty, vaan kyse on ollut yhdistelmistä joissa toisena tuomiona tai ainakin syytteenä on ollut esimerkiksi kiihotus kansanryhmää vastaan. Näin pykälä on käytännössä degeneroitunut itsenäisestä rikoksesta koventamisperusteeksi.

Viimeisen vaalikoneen perusteella ainakin 25 kansanedustajaa haluaisi kumota lain ja ainakin 11 säilyttää. Jos vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat kuvaavat puolueitaan, uusi eduskunta kumoaa lain äänin 106 puolesta, 65 vastaan ja 29 tyhjää.

Samansisältöisiä kansalaisaloitteita on toisaalta tehty aiemminkin, ja ne eivät ole saaneet kovin runsasta kannattajamäärää. Yleisesti kansalaisaloitteista vain pieni osa saa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

16.11.2019: Aloite sai alle 5000 allekirjoitusta

Kansalaisaloite keräsi kaikkiaan 4304 kannatusilmoitusta. Se on alle kymmenen prosenttia määrästä, joka olisi vaadittu aloitteen päätymiseen eduskunnan käsittelyyn. Toisaalta määrä oli suurempi kuin aiemmissa samaa asiaa koskeneissa aloitteissa.

Nimien keruun aikana mm. Tuomas Äystö väitteli jumalanpilkasta ja erään poliitikon saama tuomio jumalanpilkasta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta vahvistettiin hovioikeudessa, mutta nämä eivät näkyneet aloitteen suosiossa. Käytännössä alun jälkeen isoimmat allekirjoistusmäärät tulivat ohivuotona muiden kansalaisaloitteiden saatua laajaa julkisuutta ja sitä myöten allekirjoituksia.