12.2.2009

Selvitys aamu- ja iltapäivätoiminnasta valmistui

Esa Iivonen on laatinut Opetusministeriön toimeksiannosta selvityksen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Selvityksessä käsiteltiin myös uskonnonvapautta.

Aamu- ja iltapäivätoiminta ei ole kunnille pakollinen velvollisuus samalla tavalla kuin esimerkiksi perusopetuksen järjestäminen. Kunnat saavat siihen kuitenkin valtiontukea, ja kyseessä on joka tapauksessa julkisen vallan toiminta. Näin ollen uskonnonvapaus on huomioitava.

Kunnat voivat järjestää toimintaa itse, tai ostaa sitä muulta toimijalta ulkoisena palveluna.

Selvityksen mukaan lähes viidesosa toiminnasta on seurakuntien, käytännössä lähinnä evankelis-luterilaisten, järjestämää. Osuus oli lähes yhtä suuri kuin muilla järjestöillä yhteensä. Kuntien itse järjestämän toiminnan osuus oli yli puolet.

Avoimeen kysymykseen tärkeimmistä sisällöistä oli saatu vastauksena liikunta, leikki, ulkoilu ja kristillinen kasvatus; seurakunnan painotus siis näkyy.

Suuri enemmistö huoltajista, 88,3%, vastasi myöntävästi kysymykseen "Oletteko voineet hakea lastanne apip-ryhmään, jonka arvomaailma on sopusoinnussa oman elämänkatsomuksenne kanssa?". Kielteisesti vastasi 4,2% ja peräti 7,5% oli epätietoisia.

Selvityksessä ei kritisoitu seurakuntien järjestämän toiminnan uskonnollista osuutta - vaikka lain mukaan uskontokasvatus ei olekaan toiminnan tarkoitus - mutta toisaalta esitetään vaihtoehtojen tarve:

Suomalaisen yhteiskunnan edelleen monikulttuuristuessa ja evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien jäsenmäärän edelleen laskiessa on todennäköistä, että aamu- ja iltapäivä- toiminnassa nousevat esiin uskonnon ja omantunnon vapauteen liittyvät kysymykset nykyistä vahvemmin. - -

Olisi suositeltavaa, että kunnassa olisi seurakunnan tai muun uskonnollisen yhdyskunnan lisäksi muitakin aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajia. Näin huoltajilla olisi mahdollisuus valita lapselleen toiminta, jonka sisällöissä ei ole mahdollisia ristiriitoja perheen uskonnollisen tai muun maailmankatsomuksellisen vakaumuksen kanssa.

Tietoa mahdollisista lakimuutoksista muistion pohjalta ei vielä ole.

Muistio kokonaisuudessaan löytyy verkosta.